inFARt

«La música com a expressió artística per comunicar emocions i sentiments».

Torna a tocar música a enescena.net però avui no es tracta d’una entrevista convencional com les que estem habituats fins ara, sinó que són els mateixos components que ens expliquen la seva experiència, vivència i trajectòria dins la formació inFARt, el grup musical El Far, de l’Associació de persones sensibilitzades amb la Salut Mental.

Ens vam colar a un dels assaigs en el què preparaven el concert que van oferir al festival Bojos per la música que es va celebrar el mes de juliol al Teatre Patronat de La Garriga. Era un matí de dissabte del mes de maig, en el que, com cada dissabte, l’assaig comença amb un bon esmorzar i molt bon rotllo a l’antiga casa dels mestres que és seu d’El Far al carrer Pere Ballús.

No deixeu de veure l’entranyable i divertit reportatge on el Santi, el Xavi, en Jofre, l’Esther i el Toni en parlen, en primera persona, de com la música esdevé per a ells una expressió artística per comunicar emocions i sentiments, al mateix temps que els ajuda a combatre molts estigmes socials al voltant dels trastorns mentals.

EL FAR

L’Associació El Far és un espai de trobada de La Garriga de i per a persones sensibilitzades amb la Salut Mental. Principalment, es treballa per assolir un doble objectiu: l’atenció de les famílies amb una problemàtica de salut mental, al mateix temps que es lluita contra l’estigma a través de l’organització contínua d’activitats de sensibilització social. Entre d’altres, es pot participar a caminades, bicicletades, taller de risoteràpia, biodansa, artteràpia, sortides culturals i exposicions. A destacar Les paraules volen, una instal·lació per al projecte Parelles artístiques, on també hi participa l’Esther Rivas, creadora del disseny escultòric d’un vestit de paper amb el llibre de la Carla Penna ELLAS, en clave femenina.

Actualment, gran part del que recauda El Far, està destinat a la reforma de la casa dels mestres que l’Ajuntament ha cedit a l’entitat com habitatge d’ús compartit per a quatre persones amb problemàtiques de salut mental. Un dels actes que s’organitzen és el Festival Bojos per la Música, que se celebrà al Teatre El Patronat el passat 3 de juliol, i on va participar inFARt juntament amb Swing Plaça Vella, els Imbècils Lite, La Màquina del Swing, De Punktetes i la Yolanda Sikara.

inFARt

inFARt va nèixer del taller musical que en Jofre Dodero va proposar a El Far l’any 2019. Inicialment s’oferien concerts en què ell mateix interpretava diverses cançons amb piano i es comentaven les peces, vinculades al món de les emocions i històries vivencials. Durant aquelles sessions, va descobrir entre els espectadors persones amb habilitats musicals. Per això, va proposar transformar aquells espais de reflexió personal en una banda amb diferents instruments. A dia d’avui, el grup està obert a tothom, tinguin o no nocions musicals.

L’origen del nom va sorgir de rebot quan, en una reunió per valorar les moltes opcions que es van proposar, en Santi Álvarez, l’harmonicista, va dir que tot plegat era d'»infart»! El nom va agradar a tots els assistents perquè, a més, porta implícit el nom de l’associació: inFARt.

Les primeres interpretacions eren de música blues i rock&roll, sobretot mentre va participar en Gerard Viñas com a vocalista del grup. Més endavant, amb l’arribada de l’Esther Rivas, l’estil es redefineix cap al pop rock espanyol. Actualment, entre el repertori figuren cançons de Tequila i Barricada, totes elles amb un denominador comú: que siguin de l’agrat de tots els músics. Perquè a inFARt el caràcter assambleari és molt important per aconseguir una comunió i benestar grupal sense diferències ni malestar. Estar tots en sintonia, més enllà de l’armonia musical.

Com a desigs de futur, el grup espera incorporar un bateria i seguir avançant i aprenent tan bé com fins ara, per així aconseguir bolus i donar-se a conèixer com a grup. Si vols tocar i sobretot gaudir de formar part d’un grup de música, a inFARt tens el teu espai. I si vols sentir el grup en directe, la contractació està oberta contactant amb l’associació El Far a https://associacioelfar.wixsite.com/lagarriga?fbclid=IwAR0UXdgvmev3zcxsNyVLUnhTnaheW2VeAl0sqJjTdTz_DdyzaSP5FQ1u3oE

COMPONENTS DEL GRUP

L’ESTHER RIVAS va començar a cantar amb el grup a partir dels vermuts musicals que es van organitzar durant el confinament. Fa més d’un any i mig que és membre integrant. Sense estudis musicals, el grup li ha permès adquirir nocions d’interpretació de cançons.

En JOFRE DODERO va ser el dinamitzador del taller musical que va donar peu a la formació del grup. És el teclista i conductor de la banda.

El SANTI ÁLVAREZ toca l’harmònica. Es defineix com una persona despistada per naturalesa, per això, oblida en moltes ocasions els temes que s’estan interpretant. Però aquests descuits els compensa amb una gran alegria i simpatia que té a tot el grup entretingut.

En TONI VILA és el percussionista del grup. Abans d’arribar a inFARt mai s’havia format en música. Sobretot, i el que més li agrada, és sentir com l’ajuda a treure les sensacions i emocions que porta a dins.

L’ESTEVE AGULLÓ és fill del reconegut Esteve Agulló Monton, un dels pioners del disseny i la producció de mobles d’oficina a Espanya. Va estudiar a les escoles Massana i Elisava.
Per raons de salud, va haver de deixar la seva professió d’il·lustrador i interiorista. Engrescat per en Xavier Puig, recupera la seva passió dibuixant el logo que ara és imatge de la banda.

En XAVIER PUIG, el guitarrista, és un enamorat de la música des de ben petit. Tot i fer alguna incursió en la música blues, es decanta pel rock&roll, el seu estil musical predilecte.

BOJOS PER LA MÚSICA

La música és un llenguatge que no entén de fronteres ni edats, que no sap d’idiomes ni de gèneres, i molt menys, de malalties. Per fer música només cal deixar-se endur per l’emoció i el sentiment, i si això ens fa tornar bojos… llarga vida a la música i a la bogeria!

Sota el títol Bojos per la música, El Far porta organitzant des de fa uns anys un festival solidari d’artistes locals i música en directe al Teatre El Patronat de la Garriga. Enguany va comptar amb la participació d’inFARt, amb una gran acollida de públic. Llarga vida a inFARt!

PROPERES ACTUACIONS

Si els voleu escoltar en directe, preneu nota a l’agenda: actuaran a les caminades per la Salut Mental de La Garriga (3 d’octubre) i a la de Granollers (diumenge 17). També tocaran a Cardedeu, el proper 10 d’Octubre, dins el festival Jazz de Xoc a la Fàbrica Sant Jordi.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Volver arriba